|
2024-02-14 21:55:15, szerda
|
|
|
A káposztát már a kőkorszakban is ismerték. Egyes adatok szerint a mai fajtákhoz hasonló egyedek az ókori Egyiptomban jelentek meg először. Az egyiptomiak szent növényként tartották számon, betegségek kezelésére is használták.
A vöröskáposzta őshazája Kis-Ázsiában található, de igen korán átkerült Európába is, ahol a rómaiak és a görögök csodaszernek tartották.
A vöröskáposzta levélzete tömör, íze enyhén édeskés, lágy, jellegzetes káposzta ízű. A vöröskáposzta akár 6-8-szor is több C vitamint tartalmaz, mint a fehérkáposzta. Antocián adja a vöröskáposzta színét. Az antocianinok a flavonoidok csoportjába tartozó egészséges növényi eredetű tápanyagok.
A vöröskáposzta élettani hatása szerteágazó. Amerikai kutatók 36 féle antocianint azonosítottak a vöröskáposztában. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az antocianinok védenek a rák ellen, elősegítik a szív egészségét, javítják az agyműködést, a központi idegrendszer sejtjeit karbantartják és segít a depressziós hangulat, a letörtség eloszlatásában is.
Kutatások során kiderült az is, hogy dupla olyan antioxidáns hatással védi a szervezetet, mint a C-vitamin.
Glukozinolát tartalma a tüdő-, gyomor, vastagbél- és végbélrák ellen védi szervezetünket.
A párolás nem teszi tönkre a káposztában található rákkeltő kémiai anyagok méregtelenítését segítő enzimeket, sőt növelik ezek szintjét.
A vöröskáposzta valóságos ásvány- és vitaminbomba. Található benne kálium, kalcium, foszfor, vas, jód, kén, valamint A-, B-, C-, K- és U-vitamin. Ezeken kívül jelentős mennyiségű ásványi sót és fehérjét is tartalmaz. Erősíti az immunrendszert, részt vesz a sejtek védelmében és regenerációjában, segít a máj méregtelenítésében, enyhíti a gyulladást, és mindenféle gyomor- és emésztési nyavalyára jó hatással van. Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolja a vérrögök képződését, csökkenti a magas triglicerid-, és koleszterinszintet is. A káposzta növeli az étvágyat és javítja az emésztést. Étkezés után hosszabb ideig a jóllakottság érzetét kelti, ezért a fogyókúrázóknak is ideális táplálék.
A káposztában található antioxidáns bizonyos enzimek termelődését fokozza a szervezetben, amelyek a máj méregtelenítéséért felelősek. Bizonyított, hogy a rendszeres káposztafogyasztás meggátolja a máj sejtjeinek az elhalását, bizonyos kémiai folyamatok hatására. Ehhez azonban heti legalább három alkalommal nyers káposztasaláta fogyasztása ajánlott. Továbbá, orvosilag is kimutatható, hogy a káposztában lévő kén akár 40 %-kal is visszaszoríthatja az emlődaganatok képződését, ehhez viszont naponta ajánlott a káposztafogyasztás, szintén nyers formában.
A különböző csírákhoz hasonlóan, a lilakáposzta csírája segít kiüríteni az ízületekben felhalmozódott méreganyagokat, gyulladáscsökkentő hatású, serkenti a májműködést, a benne található enzimek meggátolják a rákos sejtek szaporodását, zöldhályog esetében javítja a látást és rendkívül magas vastartalommal rendelkezik.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: méregtelenítését, regenerációjában, vöröskáposztában, fogyókúrázóknak, szervezetünket, vastartalommal, eloszlatásában, káposztasaláta, megbetegedések, immunrendszert, méreganyagokat, felhalmozódott, emlődaganatok, vöröskáposzta, karbantartják, azonosítottak, fehérkáposzta, szervezetben, vitaminbomba, kőkorszakban, idegrendszer, antocianinok, termelődését, glukozinolát, szaporodását, lilakáposzta, csodaszernek, jóllakottság, csoportjába, flavonoidok, triglicerid, káposztában, ízületekben, antioxidáns, bizonyított, fogyasztása, ókori Egyiptomban, egyiptomiak szent, vöröskáposzta őshazája, görögök csodaszernek, vöröskáposzta levélzete, vöröskáposzta akár, vöröskáposzta színét, flavonoidok csoportjába, vöröskáposzta élettani, antocianinok védenek, szív egészségét, központi idegrendszer, depressziós hangulat, letörtség eloszlatásában, káposztában található, vöröskáposzta valóságos,
|
|
|
|
ókori Egyiptomban, egyiptomiak szent, vöröskáposzta őshazája, görögök csodaszernek, vöröskáposzta levélzete, vöröskáposzta akár, vöröskáposzta színét, flavonoidok csoportjába, vöröskáposzta élettani, antocianinok védenek, szív egészségét, központi idegrendszer, depressziós hangulat, letörtség eloszlatásában, káposztában található, vöröskáposzta valóságos, sejtek védelmében, agyvérzés kockázatát, vérrögök képződését, magas triglicerid-, káposzta növeli, jóllakottság érzetét, káposztában lévő, emlődaganatok képződését, különböző csírákhoz, lilakáposzta csírája, ízületekben felhalmozódott, benne található, rákos sejtek, méregtelenítését, regenerációjában, vöröskáposztában, fogyókúrázóknak, szervezetünket, vastartalommal, eloszlatásában, káposztasaláta, megbetegedések, immunrendszert, méreganyagokat, felhalmozódott, emlődaganatok, vöröskáposzta, karbantartják, azonosítottak, fehérkáposzta, szervezetben, vitaminbomba, kőkorszakban, idegrendszer, antocianinok, termelődését, glukozinolát, szaporodását, lilakáposzta, csodaszernek, jóllakottság, csoportjába, flavonoidok, triglicerid, káposztában, ízületekben, antioxidáns, bizonyított, fogyasztása, szervezetet, depressziós, agyműködést, antocianint, érrendszeri, kimutatható, rendelkezik, szerteágazó, egyiptomban, egyiptomiak, jellegzetes, meggátolják, májműködést, tápanyagok, mindenféle, rendszeres, egészséges, használták, gyulladást, kockázatát, bizonyíték, képződését, elősegítik, egészségét, meggátolja, nyavalyára, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 7055
- e Hét: 31946
- e Hónap: 63432
- e Év: 268133
|
|
|